Nieuws

Tonnen energie, skills en urban moves (100% Selfmade) (59)

Tonnen energie, skills en urban moves (100% Selfmade)

Arthur Rosenfeld maakte in 2015 met een team van acht jonge dansers / makers de dansvoorstelling 100% Selfmade, over vriendschap, durven falen, over het volgen van je hart en nietsontziende liefde voor dans. Op veler verzoek wordt de voorstelling nu hernomen en op vr 27 okt speelt deze coproductie van DOX/Maas theater en dans  in De NWE Vorst in Tilburg.

-interview met choreograaf Arthur Rosenfeld-

Out of the (break)box
De acht jongens zijn van oorsprong breakers, maar 100% Selfmade is meer dan een breakdance-show. Arthur Rosenfeld: “De jongens komen uit de urban mix-hoek, allemaal  net een beetje anders. Iedereen probeert over zijn eigen grenzen en out of the box te komen. Uiteindelijk is het ook een stuk theater en spelen ze zichzelf.”

Waar of niet waar
Ze spelen zichzelf, dus 100% Selfmade is 100% waar gebeurd? Rosenfeld: “Dat is het spelletje natuurlijk. Het gaat allemaal over: wat is echt en wat is niet echt? Gebeuren er dingen per ongeluk of was het de bedoeling? Erg leuk om daar mee te spelen.”

Acht mannen
Naast een levensgroot videoscherm wordt het podium ingenomen door acht mannen. Arthur: “Ik hoop dat het ons lukt om echt alle persoonlijkheden te laten zien. Die zijn zo mooi verschillend. Tegelijkertijd is het ook een groep, ze hebben hun eigen wereldje met eigen codes en eigen ideeën over wat bijvoorbeeld een cliché is. Ze moeten ‘opgevoed’ worden, maar ik ook door hen. We kunnen veel van elkaar leren.”

Energie
In de repetitieruimte is een enorme hoeveelheid energie voelbaar. “De grootste uitdaging is dat onder controle te houden. Het zijn fysieke types, met sterke lichamen en veel kracht. Wat die kunnen! En als ze even pauze hebben, gaan ze om te ontspannen allerlei oefeningen doen. Ze voelen zich het meest veilig in actie.”

Authentiek
Waarom wilde je werken met het thema authenticiteit. Rosenfeld: “Iedereen staat onder druk om zichzelf te maken en te verkopen vandaag de dag. Je moet daar een evenwicht in vinden. Authentiek zijn maar tegelijkertijd ontoegankelijk werkt ook niet. Jezelf serieus nemen maar ook om jezelf kunnen lachen. Dat dubbele, daar gaat het over.”


OKTOBER DANSMAAND
DOX / Maas theater en dans
100% Selfmade
vr 27 okt 20.30 uur
info & tickets

 

Meer info: maastd.nl / wijzijndox.nl