< Terug naar overzicht

La Pretenza

Frascati Producties / Toneelgroep Oostpool / Jan Hulst & Kasper Tarenskeen

donderdag 1 februariAanvang: 20:30Theater
Entree Normaal feb
€ 16,00

Vroege Vogels feb
€ 13,00

FHK 50%
€ 8,00

Koop kaartje
Frascati Producties / Toneelgroep Oostpool / Jan Hulst & Kasper Tarenskeen

Theater

La Pretenza Frascati Producties / Toneelgroep Oostpool / Jan Hulst & Kasper Tarenskeen


Na Scheeps-Horeca en De Ilias gaan Jan Hulst en Kasper Tarenskeen de klassieker Il Gattopardo te lijf. Veel zal er niet overblijven van de roman van Giuseppe di Tomasi di Lampedusa uit 1958, noch van de film van Luchino Visconti uit ’63. Hulst en Tarenskeen grijpen het verhaal van de teloorgang van het Prinsdom Sicilië ten tijde van het Risorgimento (de periode van eenwording van Italië tussen 1820 -1870) natuurlijk aan om het over nu te hebben. Want het zijn woelige tijden.

Het Prinsdom Sicilië loopt op zijn laatste benen. De prins van Salina, Don Fabrizio, is een oude man die zich omringt met tieners. Het houdt hem lekker jong. Toch ziet hij met lede ogen aan hoe de jonge generatie lichtzinnig verkwanselt wat hij heeft opgebouwd. Hij kijkt toe hoe zijn aangenomen zoon Tancredi, een knap soldaat-van-oranje-type bij wie elke politieke uiting prettig modieus uit de verf komt, zich zonder gêne aansluit bij de nieuwe beweging die van het land een sterke natie zal maken. Hij ziet hoe zijn buitenhuis Donnafugata, familiebezit waar de adel al 300 jaar naar hartenlust wild jaagt en vreemd gaat, aan puin wordt geschoten. Lijdzaam registreert hij hoe zakenmannetjes meer macht verwerven dan de oude adel, een burgermeisje zich naar binnen weet te zwijnen en hoe het plotseling een goed idee lijkt om referenda te houden. En tot overmaat van ramp heeft zijn lievelingshond kanker.

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen maakten een vliegende start bij Frascati Producties. Ze trekken deze vertelling rigoureus en met grove humor naar het heden. 

Tekst en regie Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, spel o.m. Kees Hulst en Jim Deddes, coproductie Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool.

Entree € 16,00. Vroege Vogels (tot 1 feb) € 13,00. VorstVrijpas geldig.