< Terug naar overzicht

reizend festival met werk van de nieuwste generatie dansmakers

Moving Futures

donderdag 25 januariAanvang: 19:00Dans
Moving Futures

Dans

reizend festival met werk van de nieuwste generatie dansmakers Moving Futures


AVONDPROGRAMMA DO 25 JAN

19:00 uur tot 20:00 uur (doorlopend) :

Onderzoeksinstallatie Katja Heitmann

Katja Heitmann creëert kunstwerken die onderdeel worden van een bestaande realiteit; haar werk heeft invloed op voorbijgangers en omgeving. In Pandora’s DropBox en verwante projecten als Tearing Machine en Siri Loves Me onderzocht Katja in welke mate een vergaande controle over het lichaam ons tot machines maakt of juist het meest menselijke in ons naar boven brengt. In het nieuwe jaar werkt Katja aan nieuwe projecten. Voorafgaand aan en als onderdeel van haar creaties doet ze nauwgezet onderzoek. De afgelopen weken, helemaal aan het begin van het denken en proberen rondom haar nieuwste inzichten trok ze zich terug in de luwte van een ruimte met vier muren. Speciaal voor het Moving Futures Festival Tilburg opent ze in deze prille research-fase de deuren voor ons, haar publiek.

Sabine Molenaar/Sandman - Let’s weave our findings together - Impro-installatie
Onder de naam Sandman maakt Sabine Molenaar beeldrijke voorstellingen, films en installaties waarin de associatieve logica van het dromen regeert en ze personages laat transformeren. Voor haar volgende film en duet verrijkt Sabine haar eigen associaties met die van haar publiek en onderzoekt ze welke bewegingstaal daarbij hoort. In deze impro-installatie zet Sabine haar lichaam in als een soort organisch verwerkingssysteem voor talige input van buiten. Ieder woord wordt ontvangen en met een rituele concentratie verteerd. Zo verkent ze de rijkdom en persoonlijke inkleuring van abstracte begrippen als stilte en rust, maar ook die van angst, onzekerheid en twijfel. Met Sabines lichaam als kompas, overstijgen we samen de grenzen van onze gedachten. Of zoals Sabine het zelf zegt: “Welcome inside my associative brain. I hear your input. You see my transformation?”


19:00 uur tot 23:00 uur (doorlopend):
Anna van der Kruis: Dicht bij Anna
In een samenleving die zo leunt op feiten, bewijzen, selfies en statistieken, staat de beleving van een voorstelling op zich. Dat er twee dansers en vier decorwisselingen waren, zegt zo weinig over hoe een voorstelling nu echt wàs. Welke woorden geef je aan de ervaring van een plotseling inzicht, een confronterend beeld of de tijd die zo langzaam verstrijkt?

Toneelschrijfster Anna van der Kruis verwelkomt je in haar zithoek. Niet zozeer om bewijslast te verzamelen over hoe de voorstelling die je gezien hebt precies heeft plaatsgevonden, maar wel om in alle intimiteit woorden te verzamelen die je kunt delen.
Anna’s zithoek is de hele avond open. Trek een nummertje uit de bonnetjesautomaat voor een 1-op-1-gesprekje. Een gesprekje met Anna duurt 15 minuten.


20:00 uur: 
Officiële opening met verrassingsact
Openingswoord door Heleen Volman (artistiek leider DansBrabant), Maurice Dujardin (directeur De NWE Vorst) & Henri Swinkels (Gedeputeerde Leefbaarheid & Cultuur Provincie Noord-Brabant)

20:30 uur:
Corpo Máquina / Guilherme Miotto : Portraits
Tien jonge mensen delen het toneel met elkaar en laten voor de ogen van het publiek elkaars belevingswereld zien. Tot dan toe zijn het twee totaal verschillende werelden waarin deze 18-25 jarigen hun leven richting geven. De 5 jonge mannen zijn in aanraking geweest met justitie en hebben onlangs hun vrijheid weer teruggekregen. De 5 jonge vrouwen volgen een opleiding tot uitvoerend danser, zijn daar 24 uur per dag mee bezig en zullen dit jaar afstuderen. De gedachtes, vragen, impulsen, twijfels en verlangens van de jongens vormen het hart van dit bijzondere project, waarin de dans helpt een nieuwe taal te vinden om elkaar beter te zien: zachter, opener, met vertrouwen.

Portraits is een gelaagd sociaal-artistiek project en bevraagt vastgeroeste patronen en structuren. Het is het eerste project in een reeks van choreograaf Guilherme Miotto en sociaal werker Amine Mbarki onder de vleugels van hun nieuwe stichting Corpo Máquina. Zij werkten de afgelopen weken samen met vijf ex-gedetineerden en vijf bijna-afgestudeerde danseressen van Fontys Dance Academy. In de studio was er alle ruimte om te experimenteren en van elkaar te leren. De presentatie op de openingsavond van Moving Futures brengt zowel op het podium als in het publiek mensen, werelden en invalshoeken bij elkaar die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten.
Choreografie: Guilherme Miotto, Begeleiding jongeren: Amine Mbarki, Dramaturgie: Moos van den Broek, Toneelbeeld: Erik van de Wijdeven, Soundscape: Joel Ryan, Tekst: Enver Husicic, Productie: Corpo Máquina, In coproductie met: R-Newt, DansBrabant en Fontys Dance Academy

21:00 uur
Pauze

21:30 uur
Joseph Simon & Jonas Frey: Infinite Games
In het duet Infinite Games creëren twee b-boys op het podium, een speelplaats met onbeperkte mogelijkheden. Gedreven door nieuwsgierigheid en een niet te stillen honger naar beweging, proberen ze orde te scheppen in de chaos om zich heen. Door regels af te spreken en deze vervolgens weer te doorbreken, ontstaat een eindeloos samenspel waarin, op vrolijke wijze, een wereld van ideeën wordt blootgelegd.

'De aanvankelijk synchrone bewegingssequenties veranderen in een dialoog, die steeds weer nieuwe vormen aanneemt en voortvloeit uit de huidige omstandigheden. […] Het is fascinerend om te zien hoe het intensieve contact tussen de twee dansers nooit verbroken wordt.' Tanznet.de, 2017

Choreografie, concept en dans Joseph Simon, Jonas Frey, muziek Peter Hinz, Steffen Dix, co-productie Dansateliers, Choreographisches Centrum Heidelberg. 
Met ondersteuning van Gemeente Rotterdam, Stadt Heidel-berg/Kulturamt, Landesverband Freie Tanz- und Theaterschaffende Baden-Württemberg e.V. aus Mitteln des Ministeriums für Wissenschaft, Forschung und Kunst des Landes Baden-Württemberg


21:45 - 23:00 uur
FreeFree
Guerilla Jam, urban battle met de Tilburgse crew Free Free.