< Terug naar overzicht

Avondprogramma

Moving Futures

zaterdag 27 januariAanvang: 19:00Dans
Moving Futures

Dans

Avondprogramma Moving Futures


 

AVONDPROGRAMMA ZA 27 JAN
19:00 uur tot 20:00 uur (doorlopend)
Onderzoeksinstallatie Katja Heitmann 
Katja Heitmann creëert kunstwerken die onderdeel worden van een bestaande realiteit; haar werk heeft invloed op voorbijgangers en omgeving. In Pandora’s DropBox en verwante projecten als Tearing Machine en Siri Loves Me onderzocht Katja in welke mate een vergaande controle over het lichaam ons tot machines maakt of juist het meest menselijke in ons naar boven brengt. In het nieuwe jaar werkt Katja aan nieuwe projecten. Voorafgaand aan en als onderdeel van haar creaties doet ze nauwgezet onderzoek. De afgelopen weken, helemaal aan het begin van het denken en proberen rondom haar nieuwste inzichten trok ze zich terug in de luwte van een ruimte met vier muren. Speciaal voor het Moving Futures Festival Tilburg opent ze in deze prille research-fase de deuren voor ons, haar publiek.

19:00 - 23:00 uur (doorlopend)
Installatie Karel Tuytschaever/ BARRY: Ghost Boy
Wat is de relatie met je eigen lichaam?
Is het lichaam actief handelend, of louter een drager?
Wat als je in dienst staat van je eigen lichaam?
Wat is de impact van een fysiek beroep op je eigen intimiteit?

Als performer ervaart Karel Tuytschaever vaak een gevoel van emotionele prostitutie; je geeft het publiek immers wat ze nodig hebben. Als gevolg daarvan vroeg hij zich af hoe een mannelijke sekswerker zijn fysieke taak ervaart. Er volgde een correspondentie met mannelijke sekswerkers uit verschillende Belgische steden. Karel plaatst hun wereld tegenover die van een danser. Wat hen bindt is de vraag hoe het voelt wanneer je eigen lichaam laveert tussen het object zijn en/of het subject zijn?
GHOST BOY zoekt het moment op dat de intimiteit van de performer die van de toeschouwer wordt.

20:30 uur
Moreno Perna: XYX
Daar waar XX en XY, de twee sekschromosomen die vrouw van man onderscheiden, fluïde worden, daar ontstaat de voorstelling XYX. Deze solo van Moreno Perna leidt ons van een clichématig vrouwbeeld naar een androgyn creatuur. Gender kan volgens Moreno niet worden gedeconstrueerd, alleen overstegen, en in die zone ontstaat een fluïde ervaring, voorbij aan de opdeling tussen wat vrouwelijk en mannelijk is in onze cultuur. Een zachte oproep aan alles wat én mannelijk én vrouwelijk is in de toeschouwer.
Choreografie, performance Moreno Perna, Productie Love at first sight Festival, Dans-makers Amsterdam Residency Troubleyn / Jan Fabre.

21:00 uur
Pauze
Gesprek over gender & taal

21:30 uur
NEON: Körper | Körper
Körper | Körper is een voorstelling van het makers-collectief NEON van Nanna Hanfgarn Jensen (DK) en Leon Emil Franzke (DE). Via humor en mysterie brengt de performance Körper | Körper een eigentijdse vraag naar de oppervlakte, die de dansers op een per-soonlijke, maar universele manier benaderen. De performance nodigt je uit in een wereld van homo’s en cyborgs – samensmeltingen van mens en machine – door vloeiende over-gangen en zwaar dansen. Körper | Körper verkent de concepten lichaam, gender en identiteit en is een spannend onderzoek naar elkaars lichamen.
Choreografie, dans Leon Franzke (DE) & Nanna Hanfgarn Jensen, Muziek: Kapar Fhöres.

22:00 uur
Igor Vrebac: (TRAENS)
Samen met componist Tonny Nobel creëert Igor Vrebac een wereld waarin het publiek wordt opgezogen en rondgeslingerd tussen beats en bewegingen. Een hypnotiserend sexy ritueel om het feminiene en masculiene bloot te leggen en het aardse te ontstijgen. Wat begint als een uitdagend spel tussen lichaam en rite, eindigt in een sacrale overgave. Kan seksualiteit als religie worden ervaren?
Concept, choreografie Igor Vrebac, performance Anton van der Sluis, muziek: Tonny Nobel, productie De Nieuwe Oost

22:30 uur
Edit this Post: gender & taal
Edit this Post is collaboratief schrijven in real time. In dit interactieve nagesprek schrijft publiek samen een kritiek van de avond. Iedereen mag bijdragen!

23:00 uur
Battle met Igor + dj