< Terug naar overzicht

Up Stage Right

Nederlandse Dansdagen

dinsdag 7 maartAanvang: 20:00Dans
Nederlandse Dansdagen

Dans

Up Stage Right Nederlandse Dansdagen


De Nederlandse Dansdagen organiseren sinds 1998 jaarlijks het dansfestival van de Nederlandse dans in Maastricht, waar spraakmakende en opvallende voorstellingen van toonaangevende dansgezelschappen en jong choreografietalent worden gepresenteerd. Met het toerende minifestival Up Stage Right trekken zij nu het land in en trakteren het publiek op de highlights van Festival de Nederlandse Dansdagen 2016. Het hele theater ademt deze avond dans in al haar rijkdom.

Loïc Perela/ Dansateliers: HASHTAG
Door zijn unieke benadering van dans, won aanstormend choreograaf Loïc Perela de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. In de voorstelling HASHTAG, die afgelopen oktober tijdens het festival in première ging, speelt Perela met de fysieke ervaring van zijn toeschouwers. Hij tast de grens af tussen ergens naar kijken, iets in je opnemen of ergens in verdwijnen. Virtuele beelden en dagelijkse realiteit raken met elkaar verweven.

In de pers
‘In ‘Hashtag’ tovert Perela met summiere multimediamiddelen (diaprojector en iPod) en minimale beweging een virtuele wereld waarin drie danserslijven morphen, uitrekken en vermenigvuldigen tot sferische videolandschappen. Het is knap hoe de perceptie van de toeschouwer op z’n kop wordt gezet en tegelijk iets van niet-virtuele intimiteit en verbinding tot stand wordt gebracht.’ Trouw
‘Loic Perela toont zich een sterke denker en vormgever in beweging’ Trouw

Credits: Choreografie en concept: Loïc Perela/ Performers: Johannes Lindh, Bilal Bachir en Maaike Van de Westeringh/ Geluidsontwerper: Miguelàngel Clerc/ Visuals consultant: Keez Duyves/ Fotografie: Charlotte Brand/ Dramaturgie: Merel Heering/ Artistiek advies: Kristin de Groot/ Lichtontwerp: Edwin van Steenbergen/ Techniek: Maarten van Dorp, Edwin van Steenbergen/ Creative producer: Christina Giannelia/ Productie: Dansateliers/ Co-productie: de Nederlandse Dansdagen/

Shailesh Bahoran & Marike Jager, Jesús de Vega & Chai Blaq: Distinguished Dreams #3
Dans ontmoet in de bejubelde derde editie van Distinguished Dreams de kunstdiscipline popmuziek. De Nederlandse Dansdagen werkt hiervoor samen met het Rotterdamse Motel Mozaïque Festival en het Maastrichtse poppodium de Muziekgieterij. Aanstormende en bekende singer-songwriters, Marike Jager, Dichter en Chai Blaq delen het podium met de nieuwe generatie Nederlandse choreografen Shailesh Bahoran, Hilde Elbers en Jesús de Vega. Met zes verrassende dans-popsongs creëren zij een intieme performance op onverwachte locaties door heel het theater.

Shailesh Bahoran & Marike Jager: Marakaka/ The Inconvenient Walz
Shailesh Bahoran gebruikt hiphop als basis en laat zich inspireren door moderne en traditionele Hindoestaanse dans. Hij werkte samen met Het Nationale Ballet, Don’t Hit Mama en Het Nederlands Symfonieorkest en is op dit moment verbonden aan dansgezelschap ISH. In Distinguished Dreams #3 vormt hij een duo met de succesvolle singer-songwriter Marike Jager, die haar eerste noten zong en speelde op de podia van haar studentenstad Maastricht. Ze won de Grote Prijs van Nederland en heeft reeds vier albums op haar naam staan. Ze creëert intieme liedjes die ze verhalend en theatraal deelt met haar publiek.
In Marakaka is een energieke zoektocht te zien, waarin danser en songwriter, beide communicerend in hun eigen taal, elkaar treffen of in verwarring brengen. Geïnspireerd door de kracht van expressiviteit, communicatie en verbinding. The Inconvenient Walz is een ode aan de nostalgie met een duistere ondertoon. De melancholische muziek en intense bewegingen weerspiegelen de herinnering aan dat wat (n)ooit was.
Introductiefilmpje Shailesh Bahoran & Marike Jager

Jesús de Vega & Chai Blaq: Atari/ Kowareta
Jesús de Vega is als Spaanse gastkunstenaar verbonden aan ICKamsterdam. Zijn organische choreografieën bevatten een fysieke complexiteit en een opvallende emotionele ondertoon. In Distinguished Dreams #3 vormt hij een duo met de Nederlands-Congolese multi-instrumentalist Chai Blaq (Michelle N’Toumba). Ze studeerde aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Haar muziek wordt vaak getypeerd als een mix tussen R&B en elektronische stijlen als dubstep en trap met een freaky Afro-Europese sfeer.
In Atari wordt het lichaam van de danser, met een geschiedenis vol botbreuken en verwondingen, het instrument van de muzikant. In Kowareta ontstaat er geluid door de beweging van de dansers, melodie en beweging staan los van elkaar en zijn fragmentarisch. De performers laten ze samensmelten en creëren zo de volledige structuur van de dans-popsong.
Introductiefilmpje Jesús de Vega & Chai Blaq

In de pers
‘Deze samenwerking gaat verder dan een muzikant die een dansers begeleidt: de performers draaien om elkaar heen, reageren op elkaar en laten de grenzen tussen dansen muziek vervagen.’ Het Parool
‘Een parel was Distinguished Dreams, korte, intense duetten tussen aanstormende singer-songwriters en choreografen in een pop-up store. Het project haakt in op de vele dansvoorstellingen met tekst die er tegenwoordig zijn. Marike Jager en Shailesh Bahoran zijn een gouden combinatie: ze versmelten tot een vrij en vrolijk wezen dat jongleert met stem en ledematen. Ook Hilde Elbers en Dichter (Ferewe van Vught) intrigeren met hun meer spirituele connectie, die ze via ademhaling maken.’ De Volkskrant
‘Distinguished Dreams is een project dat de deelnemers uit hun comfortzonde haalt. Het is leuk en spannend tegelijk’. DansMagazine
‘Choreograaf Jesús de Vega, verbonden aan ICK, werd gekoppeld aan multitalent Chai Blaq (Michelle N’Toumba). Hun ontmoeting was een schot in de roos.’ DansMagazine
In Focus: Loïc Perela
Een interview met choreograaf Loïc Perela over zijn manier van werken, inspiratiebronnen en waar zijn liefde voor dans vandaan komt. Ook is er de mogelijkheid om die vraag te stellen waarop je altijd al een antwoord verlangde.

One Minute Dance (doorlopende dansfilms)
De Nederlandse Dansdagen toont dans op vele manieren. Ook dansfilms zijn altijd onderdeel van het gevarieerde festivalprogramma. Tijdens Up Stage Right mogen ze daarom niet ontbreken. In het samenwerkingsproject One Minute Dance werkte De Nederlandse Dansdagen samen met het dansfilmfestival Cinedans. Binnen 60 seconden kun je al één van deze korte dansfilmpjes bekijken. Of blijf zitten en bekijk ze allemaal!

Hans Gerritsen: Dans door Andermans Ogen (doorlopende expositie)
Al 35 jaar werkt de geroemde Hans Gerritsen als ballet- en dansfotograaf. Een grote diversiteit aan dansdisciplines heeft een plaats in zijn oeuvre en in zijn nieuwste fotoboek Photocall. Zijn archief is in de werkelijke betekenis van het woord uniek te noemen vanwege zijn uitgebreidheid en historische betekenis. Speciaal voor de Nederlandse Dansdagen maakte hij een selectie van de meest bijzondere foto’s van Nederlandse dansvoorstellingen.

Feel Like Dancing Party
Geen festival zonder feestje en de mogelijkheid om zelf met de voetjes van de vloer te gaan. Daarom nemen de Nederlandse Dansdagen ook de befaamde Feel Like Dancing Party mee op tour. De funky beats van muzikant en dj Chai Blaq transformeert binnen no time het theater tot een zinderende dance club en creëert de perfecte ruimte voor jouw eigen moves. Bovendien zorgt zij samen met haar Distinguished-Dreams #3-partner voor een spannende, performatieve verrassing. Twist and shout!

Entree € 16,- I Vroege Vogels (tot 1 mrt) € 13- I Met VorstVrij Pas gratis toegang