< Terug naar overzicht

Volpone

Dood Paard

donderdag 1 decemberAanvang: 20:30Theater
Dood Paard

Theater

Volpone Dood Paard


Het Amsterdamse collectief Dood Paard speelt Volpone. Deze meedogenloze satire over graaizucht en geilheid, geschreven door Ben Jonson, een tijdgenoot van Shakespeare wordt eindelijk weer gespeeld. En zoals al hun voorstellingen zal Volpone gekenmerkt worden door de eigenzinnige, autonome Dood Paard-stijl. Er is geen andere groep in Nederland die het al zo lang volhoudt om voorstellingen te maken zonder regisseur én zonder vormgever.

Volpone (vos), een puissant rijke Venetiaanse edelman, doet alsof hij stervende is na een lang ziekbed om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) te misleiden.
In de hoop Volpone’s erfgenaam te worden gaan de drie ver. Opgehitst door Volpone’s bediende Mosca (parasiet) onterft Cobaccio zijn eigen zoon en biedt Corvino zijn vrouw aan. Ze buitelen over elkaar heen om in Volpone’s gunst te komen en drijven de sluwe vos Volpone en de parasiet Mosca tot waanzin. Deze worden in hun manipulerende spel met de aaseters zo megalomaan dat ze uiteindelijk elkaar verraden, ten onder gaan en alles verliezen.

Kortom: Volpone van Dood Paard is een heel leuke, heel geraffineerde, en heel goed geacteerde klucht. (RiRo toneelrecensies)
'Volpone blijkt een fascinerend, geestig en bijtend commentaar op de positie van de kunsten in een wereld die alles in geld uitdrukt.' (Theaterkrant)

Om 19.30 uur is er een inleiding bij de voorstelling door dramaturg Florian Hellwig waarin hij kort zal inzoomen op de context van deze voorstelling. Hij zal enkele thema's van de bijtende komedie van Ben Jonson bespreken zoals geld en hebzucht en de manieren hoe men een doel tracht te bereiken en iets wil bezitten, bijvoorbeeld met behulp van schijn en bedrog, list en leugens.

Na de voorstelling, om ong 22.00 uur zal er voor geïnteresseerden een nagesprek met de acteurs zijn.

Met o.a. Manja Topper, Gillis Biesheuvel, Kuno Bakker, Jorn Heijdenrijk en Lotte Dunselman.

Entree € 18,- I Vroege Vogels (tot 1 dec) € 15,- I Met VorstVrij Pas gratis toegang