< Terug naar overzicht

Othello

Nationale Theater / Daria Bukvić

donderdag 1 maartAanvang: 20:30Theater
Nationale Theater / Daria Bukvić

Theater

Othello Nationale Theater / Daria Bukvić


In haar eerste regie bij Het Nationale Theater maakt Daria Bukvić (1989) een eigenzinnige bewerking van Shakespeares Othello. Confronterend en met een vleugje humor. In Bukvić’ versie staat discriminatie centraal: hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? Een spannende voorstelling waarin wordt gespeeld op het scherpst van de snede.

De jonge toneelschrijfster Esther Duysker maakt een nieuwe vertaling en bewerking. Eerder vertaalde zij de toneelhit A raisin in the sun. Ensemblelid Werner Kolf, eerder te zien in De gouden draak (regie Casper Vandeputte) en RACE (regie Eric de Vroedt), speelt de ‘Othello, de Moor’.

Daria Bukvić heeft sinds haar afstuderen in 2011 aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht voorstellingen geregisseerd voor verschillende festivals en productiehuizen. In 2014 ging de eerste voorstelling van haar eigen stichting in première: Nobody Home. Deze persoonlijke voorstelling over vluchtelingenproblematiek werd een groot landelijk succes en werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015. Vervolgens regisseerde ze Jihad, een jongerenvoorstelling gericht op het bespreekbaar maken van radicalisering onder scholieren. Bukvić is vanaf 2017 voor 4 jaar als regisseur aan Het Nationale Theater verbonden. In 2016 won ze de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Tekst William Shakespeare, vertaling Esther Duysker, regie Daria Bukvić, met Lotte Driessen, Sallie Harmsen, Claire Hordijk, Werner Kolf, Mark Lindeman, Rick Paul van Mulligen, Martijn Nieuwerf, Joris Smit.

- 'Regisseur Daria Bukvic breekt met de blanke toneelconventie dat een geschminkte, blanke acteur de zwarte Moor Othello speelt. Haar regie is van begin tot eind spannend en actueel.' (NRC Handelsblad****)
- 'Met deze Othello bewijst Bukvic zich nu als een uitermate fantasierijke theatermaker die met lef en brutaliteit een klassiek stuk te lijf gaat. Haar Othello is gewaagd, bij vlagen meeslepend en naar het eind toe verpletterend.' (Hein Janssen, Volksskrant****)

Entree € 18,00. Vroege Vogels (tot 1 mrt) € 15,00. VorstVrijpas geldig.